Dr. Csenterics Dezső
Tenyésztői szám: H16025, H9648
Cím: 2000 Szentendre, Szélkerék utca 8/B
Tel: +36 (26) 505 011
E-mail: dezso.csenterics@gmail.com

Bemutatkozó

Standard hullámos papagáj tenyésztésével 2001 évben kezdtem foglalkozni. Az érdeklődésem eziránt a nemes és szép papagáj iránt egy fiatal kori élményből származik.

Valamikor a hatvanas években vásároltam egy a többi hullámos papagájtól méretben, tartásban, nemességben egyszóval minden külső megjelenésében elütő madarat, amiről akkor kiderült, hogy ez egy standard hullámos papagáj volt.

A madár sok örömet szerzett nekem és a környezetemben élőknek szépségével, kedvességével.

Ez az emlék maradandónak bizonyult. Amikor most már több évtized elmúltával ismét papagáj vásárlására adtam a fejem, e korábbi élmény hatására keresni kezdtem az üzletekben a standard hullámos papagájt. Sajnos nem jártam sikerrel. Minden üzletben csak a kicsi hullámos papagájokat találtam. Szerencsére az egyik üzletben felhívták figyelmemet egy kiállításra ahol végül is megtaláltam a keresett madarakat. Ekkor indult most már más céllal ismét standarddal való foglalkozás.

Szakszerűen 2001 évben kezdtem el a papagájok tenyésztését. Kerestem azokat a tenyésztőket, akik Magyarországon a legismertebbek, akiktől lehet szakmai tanácsokat kérni és kapni, illetve olyan madarakat venni amelyekkel a megfelelő tapasztalat megszerzése után eredményeket is lehet elérni. Így találkoztam Makai Pállal, Gyerko Tiborral és Hamza Zoltánnal.

Az eddigi fejlődést jól mutatja, hogy 2007 évben már a madárállományom eléri a 150-200 madarat.

A minőségi madártartás feltételeit 2003-ban teremtettem meg, amikor is elkészült az a madárház amelyik technikai felszereltségében, környezetbe történő esztétikus megjelenésében már alkalmas magas színvonalú madár tenyésztésre és tartásra.

Ma lehetőségem van egészséges feltételek mellett jelentős számú madár tenyésztésére.

Az állomány fejlesztése során törekedtem a minőség javítására, ebben támaszkodtam a már említett általam elismert tenyésztők szakértelmére és tanácsaira, akiknek ezúton is köszönetet mondok.

A fejlődést az állomány növekedése mellett legjobban a versenyeredmények igazolják.

Azóta minden versenyen indultak madaraim. 2007 tavaszáig elért legjobb eredményem a 2006. éviben a IV Pannónia Kupán értem el, ahol Standard hullámos fahéj kategóriában fahéj sötétkék tojóm csoportgyőztes lett. Emellett több szín győztes és helyezett madaram van és volt ezen és más versenyeken bébi, fiatal és felnőtt madarak kategóriájában.

Úgy látom, hogy a standard hullámos papagáj ismertsége hazánkban messze elmarad attól amilyen Európa nyugati országaiban, és attól is amit ez a madár megérdemelne értékessége, szépsége kedvessége alapján. Nagyon örülnék annak, ha ezzel az oldallal és nálam látható madarakkal jó szolgálatot tennék a standard hullámos papagáj Magyarországi ismertségének terjesztésében és minél szélesebb körben történő tartása elérésében.

Dr. Csenterics Dezső
tenyésztő

Az oldal üzemeltetője: Úr Balázs - http://www.urbalazs.hu